Billede af et kop kaffe med kaffebønner der er væltet

Lidt om kaffe og koffein

Hvis du er lidt ligesom mig og det meste af verdens voksne befolkning, er morgenens højdepunkt en sort, varm væske, der ofte serveres i en kop. Den smager vidunderligt bittert og giver dig overskud til at håndtere morgentrafikken uden at få en blodprop. Dette er min hyldest til kaffe og jeg skåler gerne på (i kaffe selvfølgelig), at min kaffe og jeg må stå sammen i medgang og modgang, resten af livet.

 

Men hvorfor er kaffe så vigtigt for så mange af os? Er det ikke vand, vi ikke kan leve uden? Jo, ser du… Der findes et lillebitte heppekor nede i din kaffe, som gør, dig mere levende og energisk. Heppekoret består at koffein og det findes, desværre, ikke i vand. Det er derfor du hellere vil have kaffen – og hey, der er jo stadig vand i kaffen, så det er vel to fluer med et smæk. Uanset hvordan du vender og drejer det, er der er stor sandsynlighed for, at du udvikler en afhængighed til et punkt, hvor du ikke kan gå en dag uden heppekorets begejstrede sang. Særligt hvis du drikker mere end en kop kaffe om dagen. Måske tænker du, at der er værre ting at være afhængig af og du har helt ret – men hvis du virkelig overvejer det, har du så lyst til at være afhængig af noget som helst? Det har jeg i hvert fald ikke. Derfor har jeg undersøgt emnet og fundet frem til nogle løsninger på denne såkaldte koffeinafhængighed, men inden du får dem, er det måske en god idé, at du forstår hvorfor heppekoret er så vanedannende. Læs med nedenfor.

 

Årsagen bag afhængigheden, stammer fra den måde, hvorpå stoffet påvirker den menneskelige hjerne – koffeinen gør dig vågen og opmærksom og det er netop denne minirus kaffedrikkere bliver afhængige af.

 

Kort efter at du indtager noget, der indeholder koffein, absorberes det gennem tyndtarmen og opløses i blodbanen. Fordi kemikaliet er både vand- og fedtopløseligt, er det i stand til at trænge ind i hjernen. Konstruktionsmæssigt ligner koffein et molekyle, der ultimativt tildeler os energi, der er naturligt til stede i vores hjerne. Normalt låses dette molekyle i hjernen, så vi bliver trætte og kan hvile os, men når vi tilføjer koffein forvirrer vi hjernen til at tro, at den skal bruge energi nu og her. Der findes mange, meget mere detaljerede og præcise forklaringer derude, så hvis du vil vide mere er du kun et opslag på Google væk.

 

Løsningen

Der er findes mange ”detox”-kure og metoder til at frigøre sig fra den heppekorets hænder og efter lidt research er det tydeligt at se, at de fleste anbefaler en kold tyrker. Andre snakker om at erstatte kaffen med noget andet, såsom mad eller juice. Kun meget få foreslår, at man kan trappe ned gradvist over en længere periode. Det ligger i vores kultur, at vi kun kan bryde en afhængighed ved at stoppe helt og det gør sig måske også gældende når det kommer til kokain og whisky, men jeg er virkelig ikke interesseret i at skære kaffen helt ud af mit liv – er du?

 

Jeg gætter på nej.

 

Jeg har fundet ud af, at den bedste og mest barmhjertige måde at få kontrol over mit kaffeforbrug handler om hvilken kaffe jeg drikker. Førhen var det kedelig automatkaffe og pulverkaffe, men så blev jeg anbefalet at kigge forbi en lækker specialforretning med kaffe og te. Der fandt jeg det pureste guld og det var ikke helt billigt… Men! Det motiverer mig til at nyde hver enkelt kop jeg laver og desuden indeholder det færre konserveringsmider og kemikalier, fordi det er naturligt produceret. Det betyder, at bivirkningerne, når jeg ind imellem drikker en kop for meget, er meget mindre mærkbare. Desuden takker jeg nej til al anden kaffe jeg får tilbudt og drikker vand eller te i stedet for. Om jeg er fuldkomment ude over min koffeinafhængighed skal jeg ikke kunne sige, men jeg er i hvert fald fri for abstinenser og hovedpiner, og så føler jeg, at jeg sætter mere pris på den kaffe jeg drikker.

 

Du kan gøre det samme – bare tag ned forbi en butik i dit område, med rigtig kaffe, og så skal eksperterne nok fortælle dig hvordan du bedst brygger den, og nyder den efterfølgende. Du kan også eksperimentere med forskellige opskrifter, hvor du blander kaffen op, så den ikke er nær så koncentreret. Prøv dig frem!