Voksbehandling for begyndere

Voks for begyndere

Næsten alle voksne kvinder, i vores vestlige samfund, gør en indsats for at fjerne deres kropsbehåring helt eller delvist. Det betyder også, at der er findes en åben dialog om hvilke hårfjerningsmetoder, som virker godt og skidt. De fleste har regnet ud, at hårfjerning kan have alvorlige konsekvenser for huden og derfor bliver det mere og mere almindeligt, at man vælger andre hårfjerningsmetoder end barbering, som er suverænt værst for huden. Voksbehandlinger er blevet mere og mere almindelige, særligt på grund af tidsbesparelsen og holdbarheden og netop denne, er hvad dette indlæg, kommer til at dreje sig om. Læs med hvis du vil lære mere om hvad proceduren indebærer, hvordan huden skal plejes i forbindelse med voks og desuden hvordan man gør. Helt lavpraktisk.

 

Hvad vil det sige?

Når man vælger at fjerne sin kropsbehåring med en voksbehandling, vælger man også en løsning som kan gøre en smule ondt, men er det hele værd. Voksbehandlinger fungerer således, at man varmer voks, lavet til formålet, til en temperatur hvor det er flydende og samtidig ikke for til, at man brænder sig. Forskellig voks varmes på forskellige måder, voks til hjemmebrug varmes i en gryde eller en mikroovn, mens voks på en professionel klinik varmes i en elektrisk gryde til formålet, der samtidig sikrer, at voksen forbliver ved den rette temperatur. Når voksen er ved rette temperatur påføres den de områder, hvor man ønsker hårfjerning. Det kan for eksempel være i armhulerne, på benene, brystet eller armene – ja faktisk, kan det være hvor som helst, så længe hårene ikke er for korte. Når voksen påføres klæber den til hårene og forsegler dem således, at de hænger fast i voksen. Voksen får da lov til at sidde på huden i nogle sekunder, så den kan køle lidt ned og størkne delvist. Dette sikrer, at hårene hænger ved. Når voksen har siddet tilpas længe rives den af i ét hurtigt ryk, hvilket resulterer i, at man river hårene ud fra hårsækken og vupti, så er huden hårfri. Man kan både rive voksen af med strips til formålet eller rive i selve voksen, alt afhængig af hvilken voks, der anvendes.  Sommetider skal det samme sted vokses mere end en gang, for at alle hårene ryger med, andre gange ikke.

 

Når man vokser river man som sagt hårene fra hårsækken og det har konsekvenser for hårsækken. Hårsækken beskadiges permanent hver eneste gang man gennemgår en voksbehandling og det betyder, at den bliver dårligere i stand til at producere hår. Resultatet af en ødelagt hårsæk er heldigvis lig med tyndere, blødere og mindre mærkbare hår – de bliver ofte lidt ligesom dun på overlæben. I nogle tilfælde bliver hårsækken så skadet, at den ikke længere kan producere hår og så får du altså mindre hårvækst, hvilket de fleste er svært tilfredse med. For hver voksbehandling bliver hårvæksten altså mindre og samtidig bliver den hårvækst der er, mindre mærkbar og synlig. Er det ikke fedt?

 

Hudpleje og voks

Det er vigtigt at være oplyst og dertil vil jeg sige, at du skal være opmærksom på, at huden tager skade når du fjerner hår med voks. Huden tager skade ved al hårfjerning, om det står på pakken eller ej. Det er ikke meningen, fra naturens side, at vi skal fjerne vores hår og derfor reagerer kroppen, når vi gør det. Dog er det også vigtigt at pointere, at huden ikke tager lige meget skade ved forskellige hårfjerningsmetoder. Mens barbering er den absolut værste metode, er voks er den bedste. Ved begge, bliver huden udsat for traumer og resultatet er oftest små sår i overfladen, som er modtagelige overfor inflammation, der kan irritere og give permanente mærker og ar. Det vil man helst undgå og derfor har jeg nedenfor samlet et par gode råd til at pleje huden bedst muligt i forbindelse med hårfjerning – de fungerer bedst i forbindelse med voks, men kan også bruges sammen med andre hårfjerningsmetoder.

Det vigtigste og mest banale er, at du for alt i verden skal undgå solen efter en voksbehandling. Solen er altid hudens største fjende, uanset om du har fjernet hår for nylig eller ej og derfor skal du tage dig endnu mere i agt, når din hud er ekstra følsom efter en voksbehandling. Sørg for ikke at blive vokset dagen inden din rejse, men giv i stedet huden et par dage til at hele, hvis du ud i solen. Når du så skal stege er det alfa omega, at du har solcreme på – den slags med en tårnhøj faktor og uden giftige ingredienser, hvilket bringer mig til mit næste gode råd. Sørg for at undgå parfume, skrappe kemikalier og andet syntetisk. Dette råd burde du adoptere, uanset om eller hvordan du fjerner hår. Det er aldrig en god idé behandle huden med hudplejeprodukter, hvor ingredienserne ikke er naturlige, fordi du kan opbygge intolerance og andre helbredsproblemer. Desværre findes der masser af farlige (nej, jeg overdriver ikke) hudplejeprodukter på markedet, som ofte indeholder noget, der har øjeblikkelig virkning på huden, men som på længere sigt ødelægger den eller dræner den. Mærker som lover ekstreme forandringer med det samme er oftest meget skadelige for huden. Hudens tilstand påvirkes mest af alt af dine rytmer og vaner, om du motionerer, hvad du spiser, hvor meget søvn du får, hormoner og andre meget generelle livsstilsfaktorer og knap så meget af, hvad du smører den ind i. Har du hudproblemer skyldes det oftest, at du har behov for en livsstilsforandring af en slags, selvom det kan virke mere fristende at købe en creme til afhjælpe problemet. Dog kan du stadig gøre meget for at hjælpe hudens egen heling, gennem hudpleje. Huden reagerer selvfølgelig bedst på naturlige råvarer. Du kan lede efter ingredienser som kamille, honning og aloe vera – du kan også bruge disse, som de er. Put kold kamillete på en tom (og helt ren!) sprayflaske og forstøv huden når du har brug for lindring og fugt. Du kan også købe ren aloe vera gel og smøre huden ind efter behov, hvilket også lindrer og hjælper på heling. Honning er ligeledes lindrende og virker for resten også på brandsår, hvis du skulle komme ud for den slags. Hvis du søger efter information på internettet kommer der tusindvis af opskrifter frem på hjemmelavet hudpleje, men vær altid kildekritisk og skeptisk på en sund måde, så du ikke roder dig ud i noget gris.

 

Det vigtigste for at pleje din hud korrekt efter hårfjerning er altså at undgå solen og skrappe hudplejeprodukter – i stedet bør du bruge produkter med naturlige ingredienser, som hjælper hudens egen heling.

 

Hvordan gør man så?

Voksbehandlinger kan foregår på to måder – hjemme eller på en professionel klinik. De to virker umiddelbart ikke så forskellige, men det kan de godt være alligevel. Særligt når man ingen erfaring har med voks. Jeg anbefaler altid, at man starter på en klinik og får sine første behandlinger der. Dette skyldes flere ting, men mest af alt skyldes det, at de første gange er de værste og mest besværlige. Dette skyldes, at hårsækkene stadig er stærke og producerer tykke, strenge hår, som kræver lidt ekstra arbejde at komme af med. Den opgave er altså bare nemmere for en, som har erfaringen og som kan gå til din armhule fra seks forskellige vinkler i modsætning til dig selv, hvis du med én hånd skal forsøge at skabe et tilfredsstillende resultat. En anden grund til at få sin debut på en klinik er, at du kan lære et trick eller to fra de professionelle. Du kan spørge alt det du vil og lure i spejlet, hvilke teknikker de bruger. Du kan også bare observere og forestille dig, hvordan du vil gøre kunsten efter, hvis du ikke fortsat vil vokses på en klinik. Hvis du får de første to eller tre behandlinger på en klinik, vil dine hårsække også være væsentligt mindre funktionsdygtige og dermed er hårene knap så stride og på den måde er det lettere at få et godt resultat derhjemme.

 

Når du skal igennem i voksbehandling skal du sørge for at hårene har en længde på minimum tre millimeter – ellers kan voksen have problemer med at få fat. Inden du vokser er det i øvrigt et god idé at gennemgå en eksfoliering af en slags, så hårene er frigjort og rensede, og samtidig er huden mindre bakteriebefængt, hvilket mindsker risikoen for infektion. En antibakteriel sæbe og en skrubbehandske kan gøre det, så det behøver slet ikke være besværligt eller kompliceret. Du bør i øvrigt ikke påføre huden nogen form for hudpleje eller creme inden en voksbehandling, da den skal være så ren og tør som muligt, for at voksen fungerer bedst.

 

Når du vokser hjemme, skal du forestille dig, at du skal foretage en lille operation – alt skal være sterilt og hygiejnisk, så du undgår at udsætte huden for bakterier, men ellers er proceduren helt simpel og ligetil, som jeg forklarede i indledningen af indlægget. Læs altid vokspakkens instruktioner grundigt og vælg, så vidt muligt, naturlig voks, gerne lavet på bivoks. Prøv dig frem, men tag altid hensyn til din hud.